Ympäristötoimittajat ry palkitsi Antti Halkan ja Elina Saarisen Tiedon haravalla

Ympäristötoimittajat ry järjestää Ympäristöjournalismin päivän joka toinen vuosi. Tapahtumassa jaetaan Tiedon harava tunnustuksena erityisen ansiokkaasta ympäristöjournalismista.

Vuonna 2023 Tiedon haravan sai kaksi journalistia: Suomen Luonto -lehden toimituspäällikkö Antti Halkka sekä Uutiouutiset-lehden päätoimittaja Elina Saarinen.

Ympäristötoimittajien puheenjohtaja Katja Lamminen (oik.) jakoi Tiedon haravat Elina Saariselle ja Antti Halkalle.

Maastobiologi journalistina

Antti Halkan palkitseminen perusteltiin näin:

”Antti Halkassa yhdistyy maastobiologi ja tutkiva journalisti, ja hän kirjoittaa laajalla skaalalla sekä luonnosta että monitahoisista ympäristöaiheista.

Hänellä on pitkän kokemuksen tuoma tietopohja luonnon- ja ympäristönsuojelun kentältä, ja hän on taitava ja nopea kaivamaan esiin puuttuvan datan, kun sitä tarvitaan. Hän osaa tulkita tilastoja ja kirjoittaa niistä ymmärrettävästi. 

Antti Halkka on toiminut pitkään Suomen Luonto -lehden toimittajana ja sittemmin toimituspäällikkönä. Hän on väitellyt tohtoriksi aiheesta Muuttuva ilmasto ja Itämeren alueen eliöstö. Hän on toiminut myös mm. puheenjohtajana WWF Suomen merihyljetyöryhmässä ja Helsingin seudun luonnonsuojeluyhdistyksessä.

Antti Halkka tuntee luontoa ja sen prosesseja ja eliöitä ja liikkuu paljon maastossa, maalla ja merellä. Hän on osallistunut Ahvenanmaan saaristolintuseurantaan kymmeniä vuosia, ja hän on ollut keskeisenä henkilönä edistämässä merihylkeiden suojelua Suomessa ja erityisesti nostamassa tietoisuuteen itämerennorpan eteläisten lisääntymisalueiden huolestuttavaa tilannetta.

Hänellä on myös kyky tehdä hyvää yhteistyötä lehden avustajien kanssa ja taito juttujen editointiin ns. pihviä menettämättä.”

Jätehuollosta kiertotalouteen

Elina Saarisen palkinto perusteltiin näin:

”Elina Saarinen on noin kahdenkymmenen vuoden ajan kirjoittanut laadukkaasti vähemmän mediaseksikkäästä jätehuollosta. Ja vuosien saatossa hän on muuttanut toimittamansa Uusiouutiset-lehden jätehuoltopainotteisesta julkaisusta Suomen parhaaksi ja monipuolisimmaksi kiertotalouden erikoislehdeksi.

Elina osaa mainiosti ja asiantuntevasti käsitellä niin lainsäädännön vaikutukset kuin pienten oivallusten ja keksintöjen merkitykset kiertotaloudessa. Elina hallitsee siten sekä laajat kokonaisuudet että monet pienet yksityiskohdat.

Elina on vahvasti kiertotalouden edistämisen puolella. Hän tuo esiin myös asioita, joita ei muissa medioissa paljoa käsitellä. Vai kuinka moni meistä ympäristötoimittajista on osannut olla huolissaan hallituksen kaavailemista jätelain muutoksista, jotka koskevat vaikkapa kuntien jätehuoltovastuun kaventamista?

Kiertotalous ja jätehuolto ovat olleet ja ovat edelleen hyvin riitaisia asioita, sillä alan yritysten etu ei välttämättä ole ympäristönsuojelun etu. Tuoretta jätelakiammekin ollaan jälleen muuttamassa, nyt taas vahvasti yritysmaailmaa kuunnellen. Tässäkin tilanteessa tarvitsemme Elinan ammattitaitoisia kirjoituksia näidenkin muutosten vaikutusten selvittämisessä.”

Onnittelut molemmille palkituille tämänvuotisen Tiedon haravan saannista!